Spółdzielnia coś chce od Ciebie czy Ty od spółdzielni?
kto komu musi udowodnić
Zwiń
X
-
A ja tak trochę z innej beczki - ale o podzielnikach.
Dzisiaj u mnie nawadniają instalację na zimę - przyglądnąłem się zaworom czy nie cieknie i podzielnikom. I co jak po sezonie letnim (po zimie zakładali nowe kapilary z płynem) mam poniżej "0"????????? Przecież nie zużyłem tego grzejąc, a zapłacę :evil:pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Życie w bloku jednak jest przekichane... Tyle co za ogrzewanie 45m2 w bloku płacę teraz za 170m2 w domu.
Gdzie tu logika? Ale prezesów trzeba utrzymywać niestety...
Co do zdejmowania grzejników na zimę - nie zawsze można zamontować dodatkowy zawór na odpływie i tu niestety pojawia się problem drobny...Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Ja tam nie narzekam na koszt grzania w bloku, bo miesięcznie płacę niecałe 200 zł. Mieszkam na ostatniej kondygnacji, 60m2, blok ocieplony, moje (właściwie to żony) mieszkanie ocieplone także od wewnątrz, okna pcv, choć już stare, no i w zimie muszę ściągać głowice z niektórych kaloryferów, bo jest zimno. Chcąc mieć w dużym pokoju 22 st kaloryfery muszą być niesamowicie gorące. Prawdopodobnie ciepełko ucieka przez nieocieplony strop. Sąsiad z II piętra mając stare okna i wiecznie uchylone przy letnich kaloryferach miał ciepełko. Na szczęście w bloku podzielniki nie przeszły - musiało się się zgodzić nie mniej, niż 80% lokatorów. Ciekawe, jaki zastosowaliby u mnie przelicznik?
Komentarz
-
-
U mnie w bloku cała klatka zrezygnowała z podzielników, w efekcie nikt nie oszczedza na ogrzewaniu, mam zawsze odkręcone grzejniki i b.czesto uchylone okno. Wczesniej zakrecałem przed wietrzeniem i miałem 18 stopni teraz mam ok.24 Poprzednio co sezon miałem ok.600zł dopłat i siedziałem w zimnie obecnie od kilku lat mam zawsze zwroty(jakies grosze) i na ogrzewaniu nie oszczedzam. Podzielnik juz w załozeniu jest tak skonstruowany zeby ludzi oszukiwac, bo dlaczego np.nie jest to licznik na zasadzie wodomierza, odkręcam grzejnik i nabija? poda by była cena jednostki i kazdy miałby na tym jakąś kontrole.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TREIbo dlaczego np.nie jest to licznik na zasadzie wodomierza, odkręcam grzejnik i nabija?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
koledzy,
wymóg , ze temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 16 stopni jest już w prawie (warunki techniczne jakim odpowiadają budynki).
jeśli chodzi o ogrzewanie - nie ma fizycznej możliwości zrobienia rzetelnego rozliczenia ciepła w budynku wielorodzinnym . ciepło się nie cacka - przepływa z pokoju do pokoju i nie patrzy czyje to mieszkanie.
inaczej też musisz grzać mieszkanie szczytowe (ostatnie piętro , ostatnia klatka) a inaczej mieszkanie w środku budynku.
pomiar zużytego ciepła masz na wejściu do budynku , podzielniki pozwalają na rozdział kosztów. i to nie tak wprost , bo np. mieszkanie szczytowe ma współczynnik 0,5 , parter 0,75 a otoczone innymi mieszkaniami - 1
technicznie patrząc całe te podzielniki są o kant dupy roztrzaskać ale :
- jakoś te koszty trzeba podzielić
- jakoś trzeba zmotywować mieszkańców do ogrzewania
Teraz struktura opłat za ciepło się zmienia - rosną koszty stałe - za gotowość podania ciepła , za infrastrukturę - co oznacza że nawet jak zamkniesz całkowicie ogrzewanie w mieszkaniu to i tak będziesz płacił (przy normalnym grzaniu podział koszty stałe/koszty ciepła to ok 60/40).ech...
TomikT
Komentarz
-
-
Nie wiem kto dopuszcza żeby w mieszkaniu spadło poniżej 16 stopni.
Ja bym wszystko zrozumiał, ale założyli nam takie pokrętła że po otwarciu okna podczas temperatury na zewnątrz plus 8 stopni włączają się grzejniki. :roll: nawet nie można przewietrzyć mieszkania.
Napisałem pismo o przedstawienie dokumentu stwierdzającego na jakiej podstawie chcą mnie rozliczyć za m2 i z tego co na razie widziałem mają jakieś zapiski na kopii protokołu, a u mnie żadnych notatek nie ma! Ważny jest taki dokument :?:
A co jak mam nadpłatę i spółdzielnia zabierze mi prawie całość nadpłaty i odda na przykład 1zł?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomiktwymóg , ze temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 16 stopni jest już w prawie
Zamieszczone przez tomiktjeśli chodzi o ogrzewanie - nie ma fizycznej możliwości zrobienia rzetelnego rozliczenia ciepła w budynku wielorodzinnym . ciepło się nie cacka - przepływa z pokoju do pokoju i nie patrzy czyje to mieszkanie.
Zamieszczone przez tomiktinaczej też musisz grzać mieszkanie szczytowe (ostatnie piętro , ostatnia klatka) a inaczej mieszkanie w środku budynku.
pomiar zużytego ciepła masz na wejściu do budynku , podzielniki pozwalają na rozdział kosztów. i to nie tak wprost , bo np. mieszkanie szczytowe ma współczynnik 0,5 , parter 0,75 a otoczone innymi mieszkaniami - 1
Zamieszczone przez tomikttechnicznie patrząc całe te podzielniki są o kant dupy roztrzaskać ale :
- jakoś te koszty trzeba podzielić
Zamieszczone przez tomikt- jakoś trzeba zmotywować mieszkańców do ogrzewaniapozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomiktkoledzy,
wymóg , ze temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 16 stopni jest już w prawie (warunki techniczne jakim odpowiadają budynki).
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Zamieszczone przez tomiktkoledzy,
pzdr
§49. Budynek i pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi oraz inne budynki, jeżeli wynika to z ich przeznaczenia, powinny być wyposażone w instalacje (urządzenia) do ogrzewania pomieszczeń w okresie obniżonych temperatur, umożliwiające utrzymanie temperatury powietrza wewnętrznego odpowiedniej do ich przeznaczenia. Wymaganie to nie dotyczy budynków rekreacyjnych, użytkowanych wyłącznie w sezonie letnim.
(...)
§134.5. W budynku zasilanym z sieci ciepłowniczej oraz w budynku z własnym (indywidualnym) źródƒłem ciepƒła na olej opaƒłowy, paliwo gazowe lub energię elektryczną, regulatory dopƒływu ciepƒła do grzejników powinny działać automatycznie, w zależności od zmian temperatury wewnętrznej w pomieszczeniach, w których są zainstalowane. Wymaganie to nie dotyczy budynków jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej, a także poszczególnych mieszkań oraz lokali użytkowych wyposażonych we wƒłasne instalacje ogrzewcze.
§134.6. Urządzenia, o których mowa w ust. 5, powinny umożliwiać użytkownikom uzyskanie w pomieszczeniach temperatury niższej od obliczeniowej, przy czym nie niższej niż 16stC w pomieszczeniach o temperaturze obliczeniowej 20stC i wyższej.
Do tego "pochwalę" się, że współczynniki korygujące koszty z podzielników są "do doopy". Wszyscy znani mi sąsiedzi mieszkający na moim osiedlu w mieszkaniach szczytowych na parterze muszą dopłacać do tego ogrzewania (zaliczkowanego w czynszu) - ja nawet do 50% - a wcale nie mam sauny w mieszkaniu (moje dzieciaki lubią raczej niską temperaturę). W tym samym czasie mieszkańcy z lokali "środkowych" mają spore nadpłaty. W większości wynika to stąd (bo ludzie się chwalą), że ci "środkowi" mają zakręcone na minimum regulatory i są grzani przez sąsiadów... :?
Komentarz
-
-
Trochę mieszacie pojęcia. "Warunki techniczne..." są po to by zaprojektować i wybudować w taki sposób dany obiekt budowlany/budynek żeby spełniał wszystkie warunki i wymogi niezbędne do jego użytkowania.
To rozporządzenie nie jest aktem wykonawczym dla "Kowalskiego - lokatora" czy prezesa spółdzielni żeby nakazywać utrzymywanie temp. wew. min 16*C
Agamek12,
te przepisy nie nakazują utrzymania tej temperatury w okresie grzewczym a stanowią wymóg do zaprojektowania w taki sposób instalacji i dobrania urządzeń by dało się takie parametry osiągnąć.
Komentarz
-
-
cysterniarz, nie wnikam w to co może i czego nie może spółdzielnia. Stwierdzam jedynie, że przepisy nakazują (nie wprost!!!) utrzymanie w mieszkaniach temperatury nie niższej niż 16stC. (no bo jeśli obiekt ma być wyposażony w instalację/urządzenia dające temperaturę nie niższą niż 16stC to te 16stC musi zawsze być - nawet jeśli użytkownik chce mieć ją niższą).
Komentarz
-
-
Agamek12 mam sytuację w bloku gdzie developer nie skończył i nie sprzedał lokalu usługowego pod moim mieszkaniem (działo się to zeszłej zimy). Developer ma gdzieś ogrzewanie tego pomieszczenia i płacenie za to. Szedł mi grzyb po ścianie od dołu więc zrobiłem zdjęcia, wydrukowałem ten zapis i przedstawiłem go prawnikowi specjalizującemu się w sprawach dot. budowy i najmu lokali. Powiedział, że jeżeli spór byłby z osobą prywatną można by rozpocząć batalię ale jeśli chodzi o developera to nawet mało doświadczony i rozgarnięty prawnik (a takowego pewnie developer na usługach posiada) jest w stanie podważyć te zapisy więc z dużym prawdopodobieństwem zmarnuję swój czas i pieniądze. Ogólnie stwierdzenie prawnika było takie "jak właściciel lokalu nie chce grzać to nikt go do tego nie zmusi". Oczywiście sprawa wygląda inaczej jak są jakieś warunki ustalone wewnętrznie do których trzeba się stosować np. w spółdzielniach. Sądzę, że prawnik miał rację, bo przeszukałem sporo stron i wątków z różnych forum (na kilku był problem podobny do mojego) ale niestety finalnie nie doszukałem się, że ktoś rozpoczął i wygrał proces o 16 stC.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Stwierdzam jedynie, że przepisy nakazują (nie wprost!!!)
Zamieszczone przez Agamek12no bo jeśli obiekt ma być wyposażony w instalację/urządzenia dające temperaturę nie niższą niż 16stC to te 16stC musi zawsze być
Urządzenie musi zadziałać w ten sposób żeby zapewnić możliwość nagrzania obiektu do tych 16*C czyli mają być tak dobrane np grzejniki czy piec do kubatury, żeby podołały, a nie że kocioł będzie walił pełną mocą a w pomieszczeniu będzie tylko 12*C max, bo kaloryfery są wielkości kartki A4.
To są parametry i wytyczne dla projektantów w tym przypadku a nie dla użytkowników lokali.
Komentarz
-
Komentarz